Ekran Kartı
Bilgisayar ekranındaki bütün yazı ve grafiğin oluşturulmasında işlemci ile ekran arasında görev yapan karttır. Bilgisayarlarda görüntü kalitesi hem ekran kartına hem de monitöre bağlıdır. Ekran kartının kalitesini ise fiziksel yapısı, kullandığı veri yolu ve ara yüz çeşidi (CGA, VGA, SVGA, XGA) belirmektedir. Ekran kartı bilgisayar sisteminin 4 bileşenini kullanır.
- Anakart: Ekran kartının diğer bileşenlerle iletişimini ve ekrana kartının çalışması için enerji sağlar.
- CPU: Ekran karına gönderilecek bilgileri işler.
- Bellek: Ekran kartına gönderilecek bilgileri geçici olarak tutar.
- Monitör: Ekran kartında gelen bilgileri görüntüler.
Ekran Kartı Bileşenleri
- VGA BIOS: Ekran kartının çalışmasını sağlayan komutlar içermektedir. Yani ekran kartının ne zaman ne iş yapacağını bu bileşen belirlemektedir.
- GPU: Ekran kartında işlenen komutları icra eden grafik işlemcidir. Amaç işlemcinin(CPU) yükünü hafifletmektir. Günümüzde Ati, Nvidia Grafik işlemci üreten firmalardır.
- Video RAM: Grafik işlemci görüntüyü oluştururken hafıza olarak ekran kartı üzerindeki hafızayı kullanmaktadır. Bu da ana belleğin sadece CPU tarafından kullanılarak performansın artmasına sebep olmaktadır.
-
RAMDAC (dijital-analog çevirici): Ekran kartının görüntü belleğindeki dijital (sayısal) verileri monitörde görüntülenecek analog sinyallere dönüştürerek ekran kartının monitör çıkışına gönderir. RAMDAC’in verileri dönüştürme ve aktarma hızı, ekran tazelenme hızını belirler. Bu hız Hz cinsinden ölçülür. Örneğin monitörün ekran tazeleme hızı 70 Hz olarak ayarlanmışsa görüntü saniyede 70 defa yenilenir.
LCD ekranlar dijital sinyalleri görüntülediklerinden ekran kartının görüntü belleğindeki görüntülenecek veriler RAMDAC’e gitmeden direkt ekran kartının DVI (digital visual interface) çıkışına aktarılır.
- Çıkışlar: Bilgisayardaki görüntüyü aktarmak istediğimiz ortama uygun kart çıkışlarının olması gerekmektedir. Günümüzde aşağıdaki çıkışlar vardır.
Ekran Kartı Çeşitleri
- Fiziksel yapılarına göre ekran kartları On-Board(Tümleşik) ve Harici(Genişletme yuvalarına takılan) ekran kartları bulunmaktadır. On-Board ekran kartı günümüzde çoğu anakart üzerinde bulunmaktadır.
- Veriyolu standardına göre ISA, PCI, AGP, PCI-E standartlarında bulunmaktadır. Günümüzde PCI-E ekran kartları bulunur.
Ekran Kartı Seçimi
Ekran kartı seçerken bilgisayarınızı ne amaçla kullanacağınızı belirlemelisiniz. Ofis ortamında kullanılacak bir bilgisayarın ekran kartı çok yüksek bir performans sunmak zorunda değildir, bu tip ihtiyaçlar için ortalama bir model yeterli olacaktır. Ancak yeni nesil bilgisayar oyunlarını oynamak isteyen ya da tasarım, çizim ve animasyon yazılımları ile uğraşmayı düşünen bir kullanıcı, çok daha gelişmiş bir ekran kartı seçmelidir.
Ekran Kartlarını Birleştirme
Bir Bilgisayara birden fazla ekran kartı takılabilir tabi ki bunun için anakart’a genişletme yuvaları (PCI-E) bulunmalıdır. İki şekilde birden fazla ekran karı takılabilir ve bir ekran kartı olarak kullanılabilir.
- SLI(Scalabel Link İnterface) : İki kartı aynı anakart üzerine bağlayarak grafik işleme performansını çok büyük ölçüde artırmaya yarayan bir yapıdır. İki ayrı fiziksel ekran kartı üst bağlantı ile bağlandıktan sonra yazılım ile gerekli ayarlamalar yapılarak tek bir ekran kartı gibi çalışması sağlanır.
- Crossfire: SLI teknolojisine benzer bir teknoloji olan ve crossfire teknolojisi ile 2 veya daha fazla çekirdeğe sahip ekran kartı, uygun şartlar altında birbirine bağlanarak performans artışı sağlanmaktadır.
Yorum ekle