1) Etkin Hücre
Bir hücreye veri girebilmek için öncelikle o hücrenin etkinleştirilmesi gerekmektedir. Bir hücreyi etkinleştirmek için o hücreye, farenizin sol tuşuyla tek tıklamanız yeterlidir. Ayrıca yön tuşlarıyla etkin hücreyi belirleyebilirsiniz. Etkin hücreyi buradan anlayabileceğiniz gibi adres çubuğundaki hücre adresinden de etkin hücreyi bulabilirsiniz. Hücrenizi etkinleştirdikten sonra, klavyeden o hücreye verilerinizi girebilirsiniz.
2) Hücrelere Bilgi Girişi ve Düzenleme Yapma
a) Bilgi girişini onaylama : Bir hücreye girilmekte olan bilgiyi onaylamak için, Enter tuşu, tab tuşu veya yön tuşları, kullanılabileceği gibi fareyi başka bir hücreye tıklatmak da yeterlidir.
b) Bilgi Girişini İptal Etme : Bir hücreye girilmekte olan bilgiyi iptal etmek için, Esc tuşu kullanılır.
c) Hücredeki bilgiyi düzeltme: Bir hücreye girmiş olduğumuz bilgiyi düzeltmek için, F2 tuşuna basarak veya hücre üzerine fare ile çift tıklatarak hücre açılır, hatalı bilgi düzeltilip yine Enter tuşuna basılır. Ayrıca, hücre göstergesinin bulunduğu hücredeki bilginin aynısı Formül Çubuğunda da görüldüğünden fareyi buraya tıklatarak da burada düzeltme yapılabilir.
d) Hücredeki bilgiyi silme: Bir hücredeki bilgiyi tamamen silmek için Delete tuşu kullanılır.
3) Hücre, Satır ve Sütun seçme
Sayfa içindeki birden fazla hücreyi seçerek biçimleme, silme gibi bazı işlemler yapılabilir.
a) Blok halinde hücreler seçme; Klavyeden Shift tuşuna basılı tutarak ok tuşları ile istenilen yöne hareket edilir. Veya Farenin sol tuşuna basılı tutarak sayfanın içinde sürüklenir. Ancak sürüklerken farenin büyük beyaz bir artı şeklinde olması gerekir.
b) Bağımsız bloklar halinde hücreler seçme; Klavyeden Ctrl tuşuna basılı tutarak fare işareti yine aynı biçimde sayfanın içinde sürüklenerek farklı bloklar seçilebilir.
c) Satır ve sütun seçme;
1) Sayfa içinde bir satırın veya sütunun tümümü seçmek gerektiğinde fareyi satır numarasının üstüne veya sütun başlığının üstüne götürüp farenin sol tuşuna basılır.
2) Bu şekilde bastığımızda tek bir satır veya sütun seçebilir, fareye basılı tutup istenilen yöne sürükleyerek blok halinde birden fazla satır veya sütun seçebiliriz.
3) Yine ayrıca Ctrl tuşuna basılı tutarak da bağımsız satır veya sütunları da seçebiliriz.
4) Sayfanın tümünü seçme;
a) Bu iş için fare işaretini aşağıdaki şekilde görülen yere tıklatmak yeterlidir.
b) Yada CTRL+A tuşlarıyla yapılır.
5) Sütun Genişlikleri Ve Satır Yüksekliklerini Ayarlama
genişletmek gerekir.
a) Sütun genişliklerini, fare işaretini sütun başlıklarının arasına götürüp, fare çift yönlü ok şeklini aldığında basılı tutarak sağa-sola çekmek suretiyle değiştirebiliriz.
6) Özel Veri Giriş Yöntemleri
a) Bir Bilgiyi Aynı Anda Birden Fazla Hücreye Girme Bu iş için: Aynı bilginin girileceği hücreler blok halinde veya bağımsız olarak seçilir. Daha sonra istenilen bilgi yazılır. CTRL tuşu ile birlikte ENTER tuşuna basılır.
b) Bir Hücreye Alt Alta Birden Çok Satır Yazma : Bir hücrenin metin yazarken aynı hücre içinde bir alt satıra inmek için ALT + ENTER tuşlarına basılır. Bu şekilde bir hücreye çok satır halinde metin yazılabilir.
c) Veri Serileri Girme
1) Ardışık Sayıları Girme : Bir tabloda sıra numarası türünde ardışık sayılar girmek gerektiğinde bu sayıları tek tek elle yazmak yerine otomatik doldurma yöntemiyle girebiliriz. Bu iş için;
a) Alt alta veya yan yana hücrelere ilk iki sıra numarası girilir.
b) İlk numaranın bulunduğu hücreden başlamak şartıyla bu iki hücre seçilir.
c) Seçili alanın sağ alt köşesine fare işareti götürülüp, buradaki doldurma kulpu denilen küçük nokta üzerinde (fare küçük artı şekli alır) farenin sol düğmesine basılı tutup aşağıya veya yana doğru sürüklenir.
2) Gün ve Ay Adları Girme: Bu iş için ardışık sayılar için uygulanan yöntemin aynısı uygulanabilir. Ancak gün ve ay adları için ilk iki eleman yerine sadece bir eleman girip, bu elemanın bulunduğu hücrenin doldurma kulpundan tutup sürüklemek yeterlidir.
3) Özel Listeler: Sayı, tarih, gün gibi hazır listeler dışında kendi listelerinizi de oluşturarak otomatik doldurma işlemini kullanabilirsiniz. Elektronik tablolama programının Dosya→Seçenekler→Gelişmiş→Genel bölümünde yer alan özel listeleri düzenle seçeneği ile siz de kendi listelerinizi yapabilir, mevcut listeleri de düzenleyebilirsiniz.
Yorum ekle